Znajomi mają OK Poznań. A Ty?
22 Kwietnia
02 Sierpnia
Wspólnie ze Szlakiem Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” zapraszamy do poznawania sieci rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna najważniejsza cecha: pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie. Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią i jednocześnie inspiracją oraz zachętą do uprawiania rodzinnej turystyki regionalnej.
Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna najważniejsza cecha: pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie. Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią i jednocześnie inspiracją oraz zachętą do uprawiania rodzinnej turystyki regionalnej. Wpisuje się to w strategię powiatu poznańskiego, w której kultura i tradycja - w tym kulinarna, ma swoje znaczące miejsce.
Misją powstania Szlaku Kulinarnego "Smaki Powiatu Poznańskiego" jest nagradzanie i prezentacja tego, co wyjątkowe i prawdziwe w kulinariach regionu. Można to zrobić tylko wtedy kiedy rozumiemy zarówno tradycje jak i współczesność miejsca, w którym mieszkamy. Miejsca i wydarzenia, które rekomendujemy są powodem do dumy. Każde z nich mogłoby być ozdobą i atrakcją dla odwiedzających w dowolnym miejscu w Europie.
TRADYCJE I NOWOCZESNOŚĆ
Zbyszek Kmieć – jeden z członków Kapituły Szlaku, jako źródła współczesnej kuchni wielkopolskiej wskazuje jej cztery korzenie: kuchnię wielkopolskiego dworu; pełną kanonicznych tradycji kuchnię mieszczańską; bogatszą niż gdzie indziej kuchnię chłopską i przepisy ludzi, którzy przywędrowali w okolice Poznania po II wojnie światowej. Na szlaku kulinarnym, choć niezmiernie cenione są produkty nawiązujące do tych tradycji, równie ważne zostały także te wzorce, które dopiero tworzą tradycję lub czerpią z kultury innych, nawet dalekich krajów. Dbałość o cały proces wytwarzania – o składniki i ich jakość oraz działanie na niewielką skalę powodują, że chce się wracać do miejsc i produktów, w które włożyli całe serce uczestnicy Szlaku.
PRZEŻYCIA KULINARNE
Szlak to nie tylko miejsca, gdzie znajdziemy wyśmienite dania, przyrządzane z pietyzmem przetwory, ekologiczne płody rolne, czy pachnące dymem wędliny. To również wydarzenia, które – oprócz doznań smakowych – dostarczą też licznych emocji ich uczestnikom. Na internetowej witrynie szlaku tworzymy rozdział dokumentowania kulinarnych opowieści z takich przeżyć. To historia, którą oprócz członków szlaku napiszą jego bywalcy i goście. Przeżycia te, które będzie można chłonąć wszystkimi zmysłami, mają stać się nowym sposobem poznawania i utrwalania w pamięci tradycji i kultury regionu.
KTO MOŻE ZOSTAĆ CZŁONKIEM SZLAKU?
Członkami Szlaku mogą zostać: restauracje i placówki gastronomiczne, hotele, gospodarstwa agroturystyczne, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych, przetwórcy żywności regionalnej, rolnicy, ogrodnicy, pszczelarze, przedsiębiorstwa rybackie, organizatorzy cyklicznych imprez (np. festynów kulinarnych) z powiatu poznańskiego. Aktualna pełna lista i wizytówki członków szlaku, a także kalendarium wydarzeń zapoznać się można na stronie Szlaku. Regulamin oraz informacje o tym, jak zostać członkiem szlaku znajdują się na powyższej witrynie internetowej w zakładce „Szlak kulinarny/dołącz do nas”. Zgłoszenia rozpatruje Kapituła Szlaku, której przewodniczy starosta poznański Jan Grabkowski, wspierany przez ekspertów w dziedzinie kulinariów i turystyki regionu.
INSTYTUT SKRZYNKI – OPERATOR SZLAKU KULINARNEGO
Operatorem szlaku jest Instytut Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Ta nowo powołana powiatowa instytucja kultury siedzibę swoją ulokowała w rewitalizowanym obecnie Dworze w Skrzynkach. Oprócz ośrodka szkoleniowo-konferencyjnego, działać będzie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Otwarcie obiektu nastąpi pod koniec 2022 roku. Podstawowym celem statutowym Instytutu jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury oraz prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów, a także prowadzenie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
W galerii poniżej - wybrane produkty dostępne u członków Szlaku.
1. Jacek Bany, właściciel zakładu „To Nie Piekarnia” w Wirach (gm. Komorniki) prezentuje chleb własnego wypieku, fot. Roman Max Szymański
2. Dania przygotowane przez szefa kuchni restauracji Oskoma w Trzaskowie (gm. Czerwonak) są przygotowywane ze świeżych składników – nawet na zdjęciu czuje się chrupkość i jędrność warzyw, fot. Restauracja Oskoma
3. Dania przygotowane przez szefa kuchni restauracji Sezony w Trzeku (gm. Kostrzyn) przyciągają gości smakiem, zapachem, ale również kolorami, fot. Sezony. Restauracja i Hotel
4. Apetyczne słodkości z sezonowymi owocami serwują Smaczki Maszki w Baranowie (gm. Tarnowo Podgórne), fot. Sylwia Binarsch
Zachęcamy do apetycznej lektury o smakach wielkopolskiej kuchni
22 Kwietnia
19 Kwietnia
17 Kwietnia
17 Kwietnia
16 Kwietnia
15 Kwietnia
15 Kwietnia
14 Kwietnia
14 Kwietnia