Znajomi mają OK Poznań. A Ty?
22 Kwietnia
08 Grudnia
Wigilijne zupy, pierniki i inne świąteczne przysmaki będą przedmiotem zmagań w konkursie „Na wigilijnym stole 2022”: rozstrzygnięcie nastąpi 18 grudnia podczas Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
W konkursie uczestniczyć mogą koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne, szkoły gastronomiczne i restauracje z całej Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w naszym regionie. Oceny konkursowej dokona kapituła ekspertów kulinarnych, a dodatkowo pierniki próbować będzie Kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego. Młodzi smakosze przyznają trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”. Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 18 grudnia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, ważnego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Organizatorem konkursu jest Instytut Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku oraz sieci Culinary Heritage Europe. Wydarzenie tradycyjnie Honorowym Patronatem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.
Więcej informacji o konkursie znaleźć można na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.
Informacje o Jarmarku Bożonarodzeniowym w Muzeum - tutaj
Wielkopolską wigilię od ogólnopolskiej wyróżniają tradycje kulinarne: choć współcześnie mówimy o 12 potrawach, to w XIX wieku wieczerza wigilijna składała się zazwyczaj z dziewięciu potraw (im zamożniejszy gospodarz, tym więcej dań). Potrawy, które dziś królują na stołach poznaniaków to karp, śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulką, kluski z miodem i makiem lub makiełki, rzadziej kutia. Swoje miejsce mają też suszone owoce, z których przygotowuje się kompot, czasem zupę zaciąganą śmietaną. Ważnym elementem były i są grzyby, które jada się gotowane, dodaje do kapusty, pierogów czy uszek bielących się na powierzchni czerwonego postnego barszczu. Na deser zajadamy się makowcem, piernikiem i pierniczkami, które nadal w niektórych domach stanowią dekorację choinki. Istotne jest więc wspólne przygotowanie potraw świątecznych i przekazywanie kulinarnych tradycji kolejnym pokoleniom. Przygotowania do wieczerzy również stanowią ważną część zwyczajów: pod obrus wkłada się sianko symbolizujące ubóstwo, w jakim narodziło się Boże Dziecię. Po spożyciu posiłku domownicy wyciągają po jednym źdźble: długie i proste źdźbło jest dobrą wróżbą na przyszły rok, krótkie zaś zapowiada kłopoty. Na wigilijnym stole stawia się jedno nakrycie więcej dla strudzonego wędrowca. Uroczystość powinna rozpoczynać się po pojawieniu się pierwszej gwiazdki na niebie, która symbolizuje Gwiazdę Betlejemską prowadzącą pasterzy i trzech króli do stajenki. Zanim jednak domownicy i goście zasiądą przy stole, odczytywany jest fragment Pisma Świętego dot. narodzenia Jezusa, po czym łamią się opłatkiem składając sobie serdeczne życzenia. Piękną tradycją jest także wspólne śpiewanie kolęd. Najmłodsi z niecierpliwością czekają na Gwiazdora, który w wielkopolskich domach pełni rolę Św. Mikołaja: grzecznym dzieciom przynosi prezenty, łobuziakom zaś rózgę. Późnym wieczorem uczestnicy udają się do kościoła na Pasterkę, gdzie w przystrojonej świątyni znajduje się szopka bożonarodzeniowa, nieraz z ruchomymi elementami czy figurkami, z Dzieciątkiem Jezus w symbolicznym żłobku. A to dopiero Wigilia! Przed domownikami jeszcze dwa dni świąt Bożego Narodzenia pełne rodzinnych spotkań, kolędowania i niezwykłych smaków.
źródło Instytut Skrzynki.Instytut jest operatorem Szlaku Kulinarnego "Smaki Powiatu Poznańskiego"
22 Kwietnia
19 Kwietnia
17 Kwietnia
17 Kwietnia
16 Kwietnia
15 Kwietnia
15 Kwietnia
14 Kwietnia
14 Kwietnia